Zoek
Terug gaan

2e plek landelijke Desem Awards

2e plek landelijke Desem Awards

Vermeij, De Echte Bakker maakt fantastisch desembrood!

 

Wageningen -  Een mooie rustieke korst en vakmanschap dat eraf spat. Anders dan brood dat met gist wordt gebakken, wordt desembrood gemaakt met een desemcultuur. Vermeij, De Echte Bakker met winkels in Kampen en IJsselmuiden maakt het bijna beste desembrood. Hij behaalde een knappe 2e plaats.  Gommans, De Echte Bakker sleepte het goud naar Limburg. Nijkamp uit Holten behaalde een mooie 3e plaats.

 

Prijswinnaars

De desembroden die ingezonden zijn werden gekeurd door Marco van Scheijndel, technisch adviseur van Puratos en Maurits de Greef, keurmeester en lid van het Boulangerie Team. Zij maakten tijdens de ledenbijeenkomst van De Echte Bakkers de winnaars bekend. De tweede prijs voor René Vermeij is extra knap want daarmee behaalt hij voor het vijfde jaar op rij een podiumplaats met zijn desembrood.

 

Techniek

Desembrood is hipper dan ooit, logisch dat steeds meer bakkers meegaan met deze trend. Toch is desembrood ouder dan we denken. Desembrood wordt al gemaakt sinds het begin van het brood bakken. Met de komst van de commerciële bakkersgist verdween het gebruik van desem gedeeltelijk. Een desemcultuur bestaat uit water en meel en moet dagen van de voren gemaakt worden. In deze tijd komt dit moederdesem tot leven wat later zorgt voor het rijzen van het deeg en de specifieke smaak van het brood. Desembrood maken vergt daarom wel een stuk meer tijd en kennis.

Hoge scores

De keurmeesters waren erg te spreken over het brood: “Dat er tijd en aandacht in zit zie en proef je aan alles,” aldus Maurits de Greef. Vooral op de smaak en de korsteigenschappen scoort het brood hoog.

“Elk jaar scoren we erg goed met onze desembroden, maar om aan de top te blijven vergt steeds toch weer opnieuw tijd en training. Het zit hem echt in de details. De lat ligt nou eenmaal hoog,” aldus Vermeij.

Opmerkingen
Plaats uw commentaar Sluiten
Zuurdesembrood  Oberlander is nog steeds de lekkerste
mvg oberlandergenieter